Majoritatea nu considerăm UE ca fiind un stat, este şi adevărat, avem de a face în principal cu o piaţă comună şi colaborări pe diferite planuri, în mare economic, politic şi social. Nu este vorba de un stat în sensul tradiţional, nici măcar de o federaţie, însă încet încet lucrurile merg spre ideea de federaţie pe modelul Statelor Unite ale Americii.
În privinţa viitorului politic sunt două păreri diferite, cei interguvernamentalişti şi federalişti. În prima categorie se află francezii şi britanicii, nu uitaţi că poporul francez a refuzat reformele UE din 2005 printr-un referendum, iar britanicii nici acum nu au renunţat la liră sterlină, nu am să intru acum în detalii. După cum vedem, aceşti interguvernamentalişti merg pe ideea ca proiectul european să fie pur o colaborare între state, cu atribuţii bine delimitate şi interferenţe în treburile interne minime. La polul opus se află federaliştii, în mare parte restul Europei, care mizează pe o colaborare din ce în ce mai intensă ducând eventual la un stat bine inchegat, cu o voce comună pe plan mondial.
Sunt probleme în ambele tabere, în cazul primilor, UE devine inutilă, iar în cazul celor din urmă diferenţe de opinii dintre state creează deseori rupturi şi neînţelegeri. Problema economică generează dezbateri intense, unde avem din nou de a face cu două tabere, cei care doresc o economie "dirijată" după modelul francez, şi economia de piaţă de tip laissez faire a cazului britanic. Aceste divergenţe duc la decizii absurde, ca dorinţa unor reforme economice drastice fără reduceri de personal sau de salarii, francezii îşi sprijină deseori industria încălcând anumite regulamente ale uniunii, iar planuri cincinale ce îşi propun lucruri măreţe contravin unei economii libere. Apărarea este un alt domeniu problemă, să luăm un singur exemplu, relaţiile statelor membre cu Rusia, observăm că statele baltice, Polonia şi România au păreri total diferite de state ca Franţa sau Germania, aceste divergenţe duc la luarea unor decizii fără efect sau chiar la lipsa unei cooperări, aduceţi-vă aminte de războiul ruso-georgian şi intervenţia sedată a oficialilor europeni.
Încă de la început Europa se confruntă cu probleme ce nu suferă amânare şi care stau la baza întregii arhitecturi, dacă nu se vor lua decizii de reformare existe pericolul unei prăbuşiri.
Voi aborda acum pas cu pas fiecare subiect ce pune probleme viitorului UE.
I. Imigrarea; II. Dreptul cetăţenilor UE de a călători, munci şi locui în oricare dintre statele membre.
(în episodul 2)
Subiecte
- Alegeri 2016 (3)
- Assange (1)
- Corupție (1)
- Eurasia (1)
- Europa - UE (4)
- Globalizare (1)
- Iran (1)
- NATO (1)
- Organizaţii (1)
- Orientul Apropiat (1)
- Orientul Mijlociu (3)
- Partidul Democrat (1)
- Politică (2)
- România (5)
- Rusia (6)
- SUA (3)
- Terorism (1)
- Trump (1)
- Turcia (1)
- Ucraina (1)
Recomandări
miercuri, 17 februarie 2010
Problema europeană (I)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu