sâmbătă, 26 septembrie 2009

Naţiunile Unite ( I )

. sâmbătă, 26 septembrie 2009

Organizaţia Naţiunilor Unite a fost întemeiată în anul 1945, după cel de-al doilea război mondial, pentru a înlocui Liga Naţiunilor. Este o organizaţie internaţională care promovează cooperarea între statele membre (192 de state) şi îşi asumă răspunderea pentru rezolvarea problemelor care ameninţă prezenzul şi viitorul civilizaţiei umane. Cu toate că aparent este un organism ce dispune de importante resurse financiare, problemele importante nu a reuşit să le elimine. Foametea, nivelul scăzut al calităţii vieţii şi desigur conflictele armate nu par a fi afectate de eforturile organizaţiei. Din această cauză ONU a început să scadă din importanţă. Dialogul promovat între state este mai mult un monolog adresat o dată pe an în Adunarea Generală.

Conflicte ca cele din Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord, pentru a le numi pe cele mai cunoscute, nu îşi găsesc o rezolvare ca urmare a acestor întâlniri. Până la urmă tot oameni sunt acolo şi nu renunţă la orgolii şi prejudecăţi când intră în impresionanta sală a Adunării Generale. Lipsa de dialog se vede cel mai bine în fiecare an cu ocazia acestor întrevederi, şi vine întrebarea, dacă ONU este atât de ineficient, de ce nu este reformat?

1 comentarii:

once upon a time spunea...

Interesant punct de vedere. In fapt afirmi ca ONU este un fel de versiune revizuita a SN. Insa reprezinta si un mare salt calitativ in ceea ce priveste suprematia Cartei ONU fata de restul tratatelor si acordurilor internationale.De asemenea, ceea ce identifici ca ineficienta reprezinta atat punctul slab al organizatiei dar si conditia esentiala care a dus la existenta sa. Singura formula aceptata la constituirea ONU a fost o ordine mondiala bicefala adica s-a optat, din ratiuni pur politice catre un sistem colectiv de securitate subordonat marilor puteri dar neaplicabil acestora. Reforma institutionala a ONU (cea administrativa este mai putin relevanta)poate surveni numai in cazul in care un eveniment major obliga marile puteri sa-si revizuiasca status quo. Ceea ce este cam improbabil.In ceea ce priveste conflictele mentionate de tine, ONU este mult mai putin vinovata de nerezolvarea lor, decat crezi tu. Conflictele se sting de regula atunci cand partile in conflict decid acest lucru. A obliga ONU sa impuna pacea recurgand la masuri militare, ar insemna in fapt mondializarea conflictului. dr. Ada Halablab

Trimiteți un comentariu