luni, 6 iulie 2009

Un nou viitor pentru relaţia SUA - Rusia

. luni, 6 iulie 2009

Medvedev şi Obama au ajuns astăzi de acord în privinţa a doua probleme, arsenalul nuclear şi Afganistan.

În maxim 7 ani, ambele state au hotărât să reducă aresenalul atomic la aproximativ 1500-1675 de focoase nucleare active. De asemenea vor avea loc şi reduceri al numărului de rachete balistice intercontinentale.

Tratatul va fi activ timp de 10 ani şi va cuprinde mai multe serii de controale şi schimburi de date între cele două state, cu scopul de a garanta respectarea acestuia. Documentul nu aduce restricţii la eventuale cooperări în domeniul armamentului nuclear cu alte state.

S-a discutat şi despre controversatul scut anti-rachetă ce urmează să fie amplasat în Europa Centrală, Obama accentuând diferenţa dintre un sistem defensiv şi unul ofensiv, adăugând că acest sistem de apărare este creat pentru a bloca ameninţări venite din partea Iranului, Coreei de Nord sau al "altui stat".

Obama s-a declarat deschis eventualelor cooperări cu Rusia privind scutul european, spunând că va fi nevoie de multă muncă pentru consolidarea unei increderi reciproce.

Un alt punct de discuţie al întâlnirii a fost şi problema tranzitării Rusiei de către armata americană pentru a ajunge in Afganistan. A rezultat într-un acord. De asemenea s-a hotărât creearea unei comisii care să promoveze cooperarea energetică, economică şi ştiinţifică dar şi cooperarea anti teroristă şi împotriva traficului de droguri. Această comisie va fi condusă de ambii preşedinţi.

S-a mai hotărât reluarea cooperării militare suspendate în urma războiului din Georgia.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu