Programul despre care voi vorbi acum a fost decis anul trecut, în mai, şi ar trebui să fie desfăşurat pe 3 ani, asta înseamnă că acum suntem pe la mijloc.
Sunt hotărâte şase moduri de a acţiona:
1. dialog între membrii clubului
2. colaborare online între experţi internaţionali şi practicanţi pe anumite teme
3. briefing al politicilor pentru cei din sectoarele private şi publice şi din legislatură
4. producerea de materiale destinate educaţiei şi informării publice
5. crearea unui program de a informa şi de a implica tinerii
6. crearea unei baze de date globale pentru subiectele importante şi metodologii derivate din program
Se acţionează în următoarele domenii:
1. mediu şi resurse: schimbări climatice, petrol şi apă. Intervenţii economice şi sociale rapide sunt necesare pentru a evita un dezastru ecologic
2. globalizarea: interdependenţă, creşterea inegalităţii financiare, şomaj, schimbări demografice, riscuri de distrugere a sistemului financiar şi economic global
3. dezvoltarea lumii: e vorba în general despre dezvoltarea durabilă
4. tranformări sociale: credinţe, comportament, religii, cultură, identitate, toate acestea trebuie într-o formă sau alta modificate pentru a se menţine pacea şi progresul.
(pentru o lume nouă nu trebuie numai haine noi, ci şi un conţinut nou)
5. pace şi securitate: justiţie, democraţie, securitate şi pace. În prezent lumea se confruntă cu polarizări şi violenţe ce trebuie să fie combătute
În ansamblu sunt de acord cu toate punctele, însă ideea că în trei ani se pot realiza schimbări majore în domenii atât de complicate şi importante având la dispoziţie resurse limitate e puţin cam idealistă. Transormările sociale sunt cel mai greu de realizat şi ar fi nevoie de generaţii pentru a se asigura o dezvoltare durabilă.
Subiecte
- Alegeri 2016 (3)
- Assange (1)
- Corupție (1)
- Eurasia (1)
- Europa - UE (4)
- Globalizare (1)
- Iran (1)
- NATO (1)
- Organizaţii (1)
- Orientul Apropiat (1)
- Orientul Mijlociu (3)
- Partidul Democrat (1)
- Politică (2)
- România (5)
- Rusia (6)
- SUA (3)
- Terorism (1)
- Trump (1)
- Turcia (1)
- Ucraina (1)
Recomandări
vineri, 15 mai 2009
The Club of Rome, O nouă cale pentru dezvoltarea lumii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Procesul globalizării poate funcţiona până la punctul unde este nevoie de schimbare la nivel cultural şi religios. Cele două sunt primele piedici. Care în viitorul apropiat nu cred că pot suferi mari schimbări ideologice şi nici una din marile curente religioase (mozaică, creştină, musulmană, protestantă etc) nu par a da semne în acest sens. Cât priveşte o mai strânsă cooperare economică sau dezvoltarea unei pieţe libere mondiale sunt realizabile, unde aportul maxim vine din partea mastodonţilor şi conglomeratelor economice private. Iar personal cred că scopul şi modalitatea de acţiune, declarative oficial diferă de agenda clubului, chiar dacă în esenţă rămâne aceleaşi.
În primul rând vă mulţumim pentru păreri.
Globalizarea de mult nu mai este o teorie a conspiraţiei, a devenit în unele cazuri motiv de discuţii politice. De aceea grupuri care până nu demult erau nişte comunităţi închise au început sa iasă la lumină fără nicio problemă. Interesantă este şi transformarea ezoterismului în ceva uşor de găsit şi practicat, asta apropo de transformările sociale. Politica se va face din ce în ce mai mult la nivel global şi trebuie ca poporul român şi politicienii săi să se adapteze.
Trimiteți un comentariu