duminică, 3 mai 2009

Talibani din Pakistan

. duminică, 3 mai 2009

Una din urmările războilui din Afganistan este migrarea forţelor talibane în Pakistan, în nordul ţării (nordul şi sudul provinciei Waziristan), în special în zonele muntoase unde primesc ajutor şi din partea populaţiei sărace şi a organizărilor tribale.

Având nucleul în această zonă ei duc lupte pe două fronturi, atacă forţele armate internaţionale din Afganistan şi în acelaşi timp sunt în conflict cu forţele de securitate pakistaneze. Operează în grupuri mici şi mobile ocupându-se cu atacuri surpriză asupra unor obiective militare cât şi civile cauzând adesea un număr ridicat de victime.

Talibanii din regiune şi gruparea al-Qaeda au legături strânse, până la urmă pretextul pentru care Statele Unite au invadat Afganistanul era acela că americanii nu au reuşit să obţină extrădarea lui Osama bin Laden.

Aceşti oameni nu au un singur lider, însă drept mentor îl au pe Mullah-ul Mohammad Omar, fostul lider al Consiliului Suprem al Afganistanului. Anul trecut atentatele în zonele Bajaur şi Swat au cunoscut o intensificare. În februarie anul acesta, guvernul din Asif Ali Zardari a luat o hotărâre controversată cu organizaţia teroristă din regiunea Malakand într-o încercare de a restaura pacea. Guvernul a decis să implementeze o versiune mai strictă a legii islamice (sharia) cu condiţia ca talibanii să renunţe la atentate.

Negocierile au fost asigurate de Sufi Muhammad, un lider religios musulman, recent eliberat din închisoare care a jucat în esenţă rolul unui mesager. Muhammad este socrul lui Mullah-ului Fazlullah, liderul talibanilor din regiunea Swat. Acesta şi acoliţii săi au fost acuzaţi de distrugerea a 200 de şcoli, majoritate pentru fete, şi pentru uciderea oficialilor guvernamentali.

Cuvinte cheie: taliban, afganistan, pakistan, islam, terorism

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu