joi, 11 august 2016

Noua prietenie ruso-turcă

. joi, 11 august 2016

Erdogan a primit cu entuziasm invitația lui Putin de a se întâlni la St. Petersburg pentru a remedia legăturile diplomatice dintre cele două state, după cum i-a spus chiar liderul turc omologului său rus în timpul vizitei: ”încă o dată vreau să-ți mulțumesc pentru oportunitatea de a ne întâlni”. Desigur, perioada neagră dintre cele două țări nu a fost dorită de niciuna dintre părți fiindcă era contrară planurilor conomice și de securitate, a fost pur și simplu un accident pe care rușii au ales să-l taxeze greu, declarând că a fost ca o lovitură în spate unor asociați cu teroriștii.

În data de 24 Noiembrie 2015, o rachetă AIM-9X Sidewinder a fost lansată de pe un F-16 aparținând aviației turce în direcția bombardierului SU-24 rusesc ce se afla în apropierea graniței cu Siria. Cei doi piloți ai aparatului Sukhoi s-au catapultat însă unul dintre ei a fost ținta focurilor de armă ale teroriștilor din Siria (așa numiții rebeli moderați). Un soldat din cadrul misiunii de salvare, care a cuprins și forțe de elită iraniene, a fost și el ucis de teroriști.

Această întrevedere are toate șansele să devină una istorică datorită subiectelor discutate și a persoanelor implicate în discuții. Pe lângă cei doi șefi de stat au fost și șefii serviciilor de informații și lideri ale celor două armate. Erdogan l-a lăudat pe Putin precizând că acesta a fost primul care l-a sunat spre a-i asigura susținerea sa după lovitura de stat eșuată, Erdogan a adăugat că acest lucru însemnat foarte mult pentru el. De menționat că sunt anumite zvonuri care vorbesc despre avertismente date de serviciile secrete ruse, astfel explicându-se reacția rapidă a celor loiali lui Erdogan dar și arestările care au urmat. De asemenea, pilotul care a doborât avionul rus este arestat pentru legături cu cei care au participat la lovitura de stat.

Situația din Siria a fost evident dezbătută însă nimic concretnu s-a stabilit, partea turcă începe să fie deschisă la negocieri și este foarte posibil să îmbrățișeze perspectiva Moscovei, într-un final. Cât privește cooperarea lor economică s-a început normalizarea, s-au discutat noi proiecte și s-au inflamat așteptările. Mi se pare interesant de menționat că în presă a ieșit informația că Turcia acceptă anumite restricții rusești impuse importurilor de mâncare, în special carne. Motivul restricțiilor sunt protecționismul, motivul acestui compromis mi s-ar părea interesant de aflat, se pare că mizele sunt mai mari.

Toată această re-apropiere față de ruși, cuplată cu lovitura de stat eșuată, cu seriile de arestări politice, cu distanțarea față de Vest și America și mai nou cu zvonuri de ieșire din NATO fac situația zin Orientul Apropiat să pară foarte interesantă. Turcia are o armată puternică și o industrie dezvoltată, schimbarea afilierii globale se va resimți.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu