miercuri, 29 aprilie 2009

Emiratele Arabe Unite se înarmează

. miercuri, 29 aprilie 2009

Întensificarea comerţului cu arme ale Emiratelor Arabe, în principal importul de echipamente din Statele Unite, ar putea duce la o cursă a înarmărilor în Orientul Mijlociu. În acest moment EAU se află pe locul trei, dupa Coreea de Sud si Israel ca ţări importatoare de armament american, acest loc ocupândul şi dacă luam în calcul toate importurile de tehnologie militară, indiferent de ţara de origine, în acest caz aflându-se în spatele Chinei şi a Indiei.

Mustafa al-Ani, liderul departamentului de securitate şi apărare al "Gulf Research Center" din Dubai a declarat că Iranul ar putea reprezenta un pericol, luând în calcul divergenţele acestuia cu statele occidentale privind programul nuclear.

În 2005 a fost estimat că EAU acorda 3.1% din PIB-ul de aproximativ 184.6 de miliarde de dolari armatei, o sumă considerabilă pentru un stat aşa de mic. Acest stat se află într-o poziţie strategică, fiind la intrarea în Strâmtoarea Hormuz, iar de Iran este despărtit prin Golful Persic. Mai mult de 40% din petrolul lumii trece prin acest golf şi 90% din petrolul produs în această regiune.

Iran a declarat că dacă se va acţiona militar împotriva sa, va închide strâmtoarea. Zona este intens patrulată de vase britanice şi americane, însă pericolul principal pentru emirate este apropierea de Iran, toate câmpurile de petrol şi cele mai mari oraşe sunt în raza de acţiune a rachetelor persane. Mai multe facilităţi militare EAU, Bahrainului şi Qatarului ar deveni ţinta unor riposte iraniene dacă se va lua decizia atacării instalaţiilor nucleare ale acesteia.

Pe lângă potenţiale ameninţări externe, emiratele se confruntă şi cu o serioasă problemă demografică, procentul de arabi băştinaşi este de numai 19 % din toată populaţia, iar 75% din muncitori sunt originari din Asia de Sud.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu